неделя, 15 юни 2008 г.

Opera 9.5 - the next generation of web standards

Може би все още много хора незаслужено подценяват потенциална на уеб браузъра Opera - новата версия 9.5, излезнала финално само преди дни, има за цел да опровергае тези нагласи.

През последните години Opera остава като че в сянката на Firefox. Арсеналът на новата версия обаче в пълна силна може да се противопостави на продукта на Mozilla. А в много отношения - примерно, с поддържането на новите уеб стандарти - дори е пред него.

Пълна поддръжка на HTML 4.01, XHTML 1.1, CSS 2.1, SVG 1.1 и последните версии на JavaScript, а също и значителна такава на HTML 5 и CSS 3.0, успешно преминаване на Acid тестовете 1 и 2 и 83% резултат на Acid 3 - Opera изглежда най-напред в поддържането на стандарти от всички популярни браузъри.

В статията си за представянето на новия браузър Chris Mills от екипа на Opera предлага и много примери, илюстриращи различни CSS 3, HTML 5 и SVG 1.1 feature-и, както и много полезни линкове.

Потенциалът пък на новия developer-ски инструмен Dragonfly, неотстъпващ по нищо на до скоро незаменимия Firebug, вече беше представен преди.

>> "Opera 9.5 - the next generation of web standards", Chris Mills, 12.06.2008, @Dev.Opera

Няма коментари: